2015. január 7., szerda

Bozsok kastélyai

Sibrik kastély
Éjfélig tartottuk magunkat, koccintottunk. BUÉK és már dőltünk is az ágyba, ahogy felébredünk indulunk.

Délre értünk le Sárvárra, egyből kanyarodtunk a Vadaskert fogadó és lovardába. Felújították, tipp-topp és ami a legfontosabb, párom annó itt ült először lovon. A kőrkarámhoz, - első lépéseinek helyére - könnyes, nosztalgikus hangulatban közelítettünk. Lovardában a lovak mind barátságosan, turkáltak a zsebünkben, mellette az állatsimogató, Bambitól Kukoriig mind a kerítés mellett ácsingóztak egy falat ropogtatni valóért.

Szálláson lecuccoltunk, aznap már csak a fürdő volt a program, este tízig dagonyáztunk.

Batthyányi kastély


Reggel indulás, a sztrádán velünk szemben hosszú rendőrségi konvoj. Tényleg! Ma Pesten tüntetés lesz!

Kastélyokat jöttünk keresni, Bozsok az első állomás. Itt két kastély áll: újfaluban a Sibrik, ófaluban a Batthyány.
Eredetileg mindkét kastély a Sibrik család tulajdona, két testvéré volt.
Ófaluban a nagyobbik, vásárlással, vagy zálogbirtokként a Batthyányaké lett, ami egy közel kétszáz éves pert indított el. A hosszú harcban a gyengébb Sibrik család maradt alul, nem kapták vissza a kastélyt.Miután gróf Althan Ferenc özvegye kolerában meghalt, senki nem foglalkozott a kastéllyal. Ettől kezdve romlott az épület állaga, villámcsapás következtében egyik tornya leégett, mára csak a falak állnak.

Pár hónapja feltűnt a mentősereg, állami pénzből felújítják. Idáig annyi történt, hogy felfedeztek alatta egy hatalmas pincerendszert, erre gyorsan kőrbe kerítették.

akkor

Újfalu mellett a kis Sibrik kastély jobban érdekelt minket. Sehol semmi tábla, a biciklistákat kérdezgetve jutottunk el az erdő szélén álló elvarázsolt kastélyhoz.

Gondnoka kedves hölgy, felmarkolva a kulcscsomóját, idegenvezetőként kísért minket végig.
most
A kastély helyén római kori vízház állt, ami a falu főutcája vonalán futó vízvezetéket volt hivatva védeni, ellenőrizni. Az egymást váltogató tulajdonosok mind rajta hagyták kézjegyüket, bővítve, csinosítva kialakult a reneszánsz kastély.


Utolsó tulajdonosa, Dr Végh Gyula, Sibrik Kálmántól vette meg 1906-ban és felújította, parkot kerítettek köré.

  Mellette fut az Arany patak, amiből   nevéhez méltóan a hiedelem szerint   aranyat lehet mosni.


Főbejárat fölött egy világos kőtábla, Sibrik Osvát és neje gersei Pethő Éva címerével.
Dr Végh Gyula az adásvételi szerződésben vállalta, hogy ez a kőtábla mindig tiszta és olvasható lesz.

kandalló lapKapun belül a falnak támasztva az egyetlen megmaradt Batthyány kastély emlék, egy kandalló vaslemez, Batthyányné Strattmann Eleonóra monogramjával.A szobák szállodának átalakítva, bútorok egy része a ház eredeti tartozéka. Folyosóján képekbe szedve Dr Végh Gyula munkássága, a kastélyról fotók, grafikák. Ezek alapján hozták rendbe a kastélyt.Tímea, a gondnok végigvezetett, a szabad szobákat kinyitotta. Mindenütt az eredeti ívelt vastag falak, a régi faajtók a hatalmas vaskulcsokkal, sarkokban csodás kályhák.
Törzsvendégeik vannak, már most lefoglalták a jövő szilvesztert.

Élmény volt csavarogni a folyosókon, átjárókon.
Pincétől a padlásig kisszobák, nagyszobák, titkos átjárók.


Teniszpálya mellett besétáltunk az erdőbe. Vékony jégpáncél alatt csobogott a kis patak, mellette tapostuk a szűz havat. Vadállatok nyoma mindenütt, éjjel bátran megközelítik az épületet.

Visszamentünk elbúcsúzni, indultunk Kőszegre.

Tudtad-e?
Létezik egy legenda, miszerint az egyik Sibrik ős a kastélyban elásott egy láda kincset azzal, hogy az utolsó Sibrik leszármazott fogja azt felfedezni.
1980-ban nem messze a kastélytól kiástak 485 darab ezüst érmét.


második nap. itt
harmadik nap: itt
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése