2013. január 10., csütörtök

BUÉK Vasadon


Január van és az idő megengedte, hogy egy hónapos kényszerszünet után végre a lovardában köszöntsük a borongós vasárnapot. Rövid a nappali világosság, ebből még lejön az az idő, míg a jeges síkos pálya felenged. István bedurrantott a melegedő kiskályhájába, a tetejét megpakolta téglával, hogy tovább tartsa a meleget. A lovak komoly bundát növesztettek, jó volt beletúrni a sűrű meleg szőrméjükbe.




 A tó felszínén két centi vastag jég hízott, Leonidasz a macska pofátlanul masírozott rajta, egyik kutya sem merte követni. A halak a léknél csoportosultak, igyekeztek oxigénhez jutni.

Találkoztam az új kötelező állatchip első áldozatával. Istvánék a 4-es úton szedték össze Bandit, az erdélyi kopó kölyköt. Málna néha anyai törődéssel terelgette, néha hasonló idétlen ugri-bugrival rohangált utána, játékra csalva kutyánkat.
Carloson volt a nyereg. A karácsonyi pihenőnek, az azt követő húsz literes lábos töltöttkáposztának, a hosszú kényszer szünetnek a következményeit szégyen szemre magamon viseltem, ketten toltak fel a lóra.
Futószáron kezdtünk. Mit is mondjak. Régen ültem lovon, hideg volt, merevek voltak az izmaim és Carlos sem volt éppen vasárnapi hangulatban. Úgy terpeszkedtem a hátán a több réteg ruha alatt, mint egy felfújt béka. Képtelen voltam annyira lehajolni, hogy a bokámat megfogjam és olyan alapvető gondjaim voltak, hogy a tanügetés nem ment kengyel nélkül. Jóval hosszabb időt hagytunk a bemelegítésre, lassan lassan kezdtem érezni a lovat, ő is elfogadta az irányításomat. Csodákat nem vártunk egymástól, egy cél volt, az óra esés nélkül teljen el. Carlos új bolondériával nyitotta 2013-at, nekimegy a sarkoknak és lecövekel. Figyelnem kellett és időben fordítani, hogy az egyenletes ügetést tartani tudjam.

Babilonnak is megkezdődtek az edzései. Bár nem láttam rajta a fogyás jeleit, Erika szerint a rajta ülő gyerekek már normálisan tudják tartani a lábukat, vesztett a gömbségéből. Tündérien kapkodja piszkafa lábait hatalmas pocakja körül, szuszog, dolgozik, rengeteget megtesz a szénájáért.
Lovaglás után kiéhezve értünk haza, egy tepsi sült hurkával adtunk a fogyókúrának. Ebéd közben az ablak túloldalán sűrű pelyhekben kezdett hullani a hó.



1 megjegyzés: