2015. április 12., vasárnap

Húsvét az Esterházyakkal Fraknóban és Eszterházán





Az adventünk remek volt Kismartonban az Esterházyak csodáival, a folytatásra Fraknóban és Eszterházán került sor Húsvétkor.

Az Esterházy család nagy költöző volt, ide oda járkáltak a kastélyaik között, míg végül Kismartonban állapodtak meg, így Fraknó megmaradt a család katonáinak szálláshelyeként kerek negyven évig. A látnivaló is ehhez igazodott.





Fejenként kilenc euróért vettünk jegyet és micsoda mázli: az adventkor Kismartonban vásárolt két eurós fotójegy matricáját annó felragasztottam a fényképező gépünkre, ami ide Fraknóba is érvényes volt.
Fél háromkor indult az egy órás magyar nyelvű vezetés. A hölgy hangosan, érthetően, élvezettel mesélt.

Kapu fölé akasztva egy  kitömött krokodil bőszen védi 1707-óta a bejáratot. Ez annyira jól sikerült neki, hogy Fraknó várát soha senki nem vette be. Még a második világháborút is sikerült átvészelnie egy művészetszerető orosz tábornokkal, aki sajátjaként vigyázott a várra.

A vár legrégebbi része a torony 1604-ből. Ezt azért merik ennyire pontosra mondani, mert pár éve a villám belecsapott a torony csúcsán díszelgő fém gömbbe. Nosza, sebtiben kerítettek egy bádogost a kijavítására, aki talált a gömb belsejében egy papírt, 1604-es dátummal.

Két emeletet másztunk meg. A lépcsők kényelmetlenül szélesek voltak, na erre is jött rögtön a magyarázat. A régi okosok azt találták ki, hogy ők bizony nem akarják több emelet magasra kézben, ölben, háton felhurcolni a kályhákba való tűzifát, inkább öszvérek járták az emeleteket. Az ő biztonságos lépéstávolságukhoz igazították a lépcsők méretét.


A várban van Európa legnagyobb magán fegyver gyűjteménye, ami háromszáz évet ölel át. Mivel sokat hadakoztak a törökökkel, ebből a korból hadizsákmányként egy díszes török pasa sátra van felállítva.

Fraknót a törökök nem tudták térdre kényszeríteni, Szulejmán inkább Kőszegnek fordult.

Másik szobában az egyetlen 17. századi koronázási zászló, amit Miklós vitt II. Ferdinánd koronázásakor.




II. Esterházy Miklós, leánya Leopoldine 1806-os esküvőjére felállított egy száz tagú díszalakulatot, akik kísérték a leányzót a menyegzőre. Ezt a száz embert a kedves papa felöltöztette, felszerelte egységesen az esküvő napjára, majd az esküvő után a teljes felszerelést visszavette és elraktározta a vár egyik helyiségében, amihez azóta sem nyúltak.




Ezen kívül fegyverek, kardok, nyergek, nyeregtáskák, kézigránátok, lőportartók, sisakok, harci szekér, ágyúk és tudj Isten micsoda hadászati segédeszközök szobákról szobákra. Csak mentünk és nem volt vége a katonásdinak a várban.







Esterházy Pál



Két hely volt, ahonnan kiszorult a harc, egyik a kápolna, másik a konyha. A konyhán naponta két-háromszáz emberre főztek, a méretek ehhez igazodtak. Minden óriási. A dagasztó teknő, a kemence és a főzőlap. Utóbbi egy megemelt téglarakás, amire a parázs kerül. E fölé állították azt az óriás vas állványt, amin egyszerre hét nyársat forgattak.

Maga a család is hatalmas, Esterházy Pál, az első herceg, ügyes számító és nagy kópé lehetett. Alig tizenhét éves volt, amikor oltárhoz vezette első aráját, aki mindössze tizenegy évet számlált. És a pápa erre természetesen áldását adta. Két házasságából huszonhat gyermeke született, amiből tíz élte meg a felnőtt kort. A két asszonyka pedig hatalmas vagyonhoz segítette.









Konyhaablakban a középkori életbiztosítási kötvény: egy kalitka. Ha az énekesmadár némán lefordult a pálcáról, futás, mert a konyhában mérgező gáz terjeng. Mosogató a falban, ciszternából kapta az esővizet.

Húsvét révén az összes kiállító teremben elhelyeztek az ünneppel kapcsolatos apróságokat.







A sétánknak vége volt, visszagurultunk Sopronba. Este az ablakunkból pompás kilátás nyílt a kivilágított Tűztoronyra.


Húsvét hétfőjén Esterházy Miklós utáni nemzedék mostohagyermekét, a Fertődi kastélyt jártuk be. II. Miklós Versailles-nak álmodta meg, engem a kályhák és a porcelánok bűvöltek el.

A kastély látogatható része két részre oszlott. A női és a férfi oldalra. Minden szobában egy fotó, hogyan nézett ki az 1800-as években. A régi falfestések szinte mindenütt eltűntek, a hiányzó bútorokat  jókezű mesterek pótolták.






Az egyik szobában kis asztalon a
cryptex. A da Vinci-kód óta ezt mindenki ismeri, mindenkit izgatott borzongással tölt el. Egymillió forint fölött a Herendi manufaktúra le is gyártja.
Az idegenvezető hölgy végig csendesebben beszélt és nem várta meg míg mindenki összegyűlik a következő szobában. Mire beértünk, már ismertette a látnivalókat.

A kastély másik szintje hotel és egy nemrég kivonult iskola üres termei, amiket már újítanak fel.



Párom megkövülten állt az udvaron a falikút feletti szobor előtt. A szoboralak tökéletes golf ütő állásba merevedve készült lecsapni egy bálna fejét.


Hétvégére be is jelentkezett a közeli golfpályára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése