2018. április 4., szerda

A lovagok megférnek a denevérekkel Lékán.






Léka várának van egy romantikus, kevesek által hitt történelme. Ez pedig a lovagi múltja. Nekem ez nagyon tetszik, e szerint jártuk be a várat.








1118-ban alakult meg a Templomos lovagrend, tagjai a zarándokok védelmére esküdtek fel.

A tizenkettedik században sokan igyekeztek a szentföldre és vissza, nagy volt a forgalom Európa zarándokútjain. Az utakat a Templomos lovagok védték. Hadjárataikból gazdagon hazatérve, sikeresen megoldották azt a feladatot, hogy a zarándokutak mentén, egy napi járóföldre várakat, menedékhelyeket építettek, ezzel megoldva a lovagok, vándorok, betegek védelmét, utazásuk közben. Bátrak, félelmetesek voltak, háromnál kevesebb támadó elől lovag sosem tért ki.

Az egyik ilyen kitaposott zarándokút Bécs után délnek fordult, majd érintette Lékát, Sopront.





Léka igazi romantikus lovagvár. Sokat köszönhet utolsó tulajdonosának, Paul Anton Keller osztrák írónak, aki felújította és az alapítványa a mai napig rendben tartja. Nem ismerem az író munkásságát, de gondolom ő is nagy romantikus lehetett.

Kőszegnél az osztrák határt átlépve, negyedórás jó minőségű országúton gurulva, majd enyhe emelkedős sétával elérjük a bejáratát.





Léka várának alapja egy római kori őrtorony, annó a "Borostyán utat" felügyelte, ebből nőtte ki magát a vár.
A bejárat az alsó várudvarba vezet, ahol a pénztárban kitűnő a hűtőmágnes választék. Kutyánk jöhet velünk, ha bírja a lépcsőket.







Alsó udvar végében fedett lépcső, ami a középső várudvarba irányít. Ez egy fedett előszoba féle, amiből balra az ivószoba, jobbra a konyha nyílik, hatalmas nyíltterű tűzhellyel a közepén. Ott meglepetésünkre a király és két lovagja gyújtott be, ellensúlyozni a fagyos falak lehelte hideget.







Ha nem fordulunk el semerre, akkor a középső várudvarból egyenesen Templomos lovagok kiállítását szemlélhetjük, mármint, ha tudunk németül. Két kiállítási szobán átsétálva bejutunk a kultuszterembe.











Ez egy izgalmas része a várnak. A lovagvárak három fontos főrészének egyike. Legbelül a tabernákulumkő, lovagi imák szent helye. A kultuszterem közepén egy hatalmas kőtál süllyed a kőpadlóba. Az átépítések előtt a 12 - 13. században, amíg a terem magasabban helyezkedett el az udvar szintjénél, a nap bevilágított a tál felett kialakított nyíláson és a sugarak, valamint a tál segítségével meghatározhatták az időt.
A jobboldali falon ott a kultuszterem építőmesterének kőbe vésett jele.






A középső várudvarból induló lépcsőn felkapaszkodtunk a felső várudvarba. Kis boltíves átjáró és előttünk egy kő huszár védi az átjárót. És rögtön jobbra a híres kínzókamra, benne a nagy hatalmú vas szűzzel.

Valahogy mégsem a vas szűz nyűgözött le minket, hanem mellette a falra erősített erényöv. Képtelenek voltunk rájönni, hogy miként végezte a dolgát az, akire ezt a szerkezetet rácsatolták.






A kőhuszár mögött nyílik a kápolna. Sajnos csak távolról szemlélhettük, pedig az ablakmélyedésben kellett volna megcsodálnunk Burgenland két legöregebb freskóját. Egyik egy keresztes lovagot, másik feltehetően Szent Miklóst ábrázolja.

Kápolnából csigalépcső tekeredik fel a díszteremhez, itt koncerteket adnak. Fölötte a papi lakosztály, még feljebb a kilátó torony. A falakon üvegfal mögött komoly kovácsoltvas kapuzárak.








Visszatértünk a felső várudvarba, a kápolnától jobbra a gótikus oszlopterem, úgyszintén a lovagvárak egyik elmaradhatatlan helyisége, amit gyülekezőnek, vagy ítélethozatalra használtak a Templomosok.

Mai napig működik, a peremeken, mélyedésekben megtaláltuk az előző napi mulatság maradványait, jó pár üres féldecis poharat.



Bejárat mellett az udvaron egy iszonyat mély kút, aminek a fenekén állítólag ott pihen Báthory Erzsébet koporsója is, egyéb használhatatlan kacattal körülvéve.

A kis boltíves átjárótól jobbra indul a lépcső az öregtoronyba. Elsőként egy szobába kukkantunk, amit  Báthory Erzsébetnek, a vámpír grófnőnek emlékére rendeztek be.
Igazából nem érthető, hogy mit keres ott a grófnő emléke, hiszen életében egyszer járt Lékán, azt is tizenegy évesen az okból, hogy eljegyezzék későbbi férjével az akkor tizenöt éves Nádasdy Ferenccel.

Mindegy, a szoba berendezése természetesen egy hatalmas fadézsa, ami jelképesen színültig van szűzleányok vérével, a falon Csók István festményének másolata mutatja a haldokló elvérző szüzeket, a háttérzene nyomasztó, megspékelve felívelő, majd elhaló női sikolyokkal.
A falon magyarul és németül részletes leírás Erzsébet vámpír dolgairól, amiket nem is Lékán, hanem Csejtén követett el. Hát szégyelljék magukat a sógorok, hogy ennyit tudtak összehozni erről a nőről. Valószínűleg szükségük volt egy csalogató témára, és nem találtak semmi mást, amivel berendezzék ezt az üres szobát.


Szóval odahagytuk Báthory szobáját, kapaszkodtunk tovább. A folyosó itt szerteágazik, egyik szobában a kerekasztal mögött a falakon magyar nemesi családfák, másikban várúri szoba berendezve, valamint Paul Anton Keller szobája, akinek az alapítványa tartja rendben Léka várát.

A fegyverteremben lófej páncél és más középkori fegyverek.



A vár híres a sok denevéréről. Egyet sem láttunk, csak a bemutató kisfilmen. Gyermekbirodalom van kialakítva az emeleten, ami a denevérek ismertetésére van kihegyezve.
Visszaértünk a felső várudvarra és leszakadt az ég. Beszaladtunk a konyhába, ahol a király a lovagjaival melegedett. Gyűlt a tömeg, mindenki kiszagolta a kellemes klímát. A gyerekek megszeppenve, szülői lábak mögé bújva mély áhítattal csodálták a fényes koronás királyt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése