2013. november 30., szombat

OTP Lovas Világkupa 2013




November utolsó hétvégéje, hetek óta készülünk az OTP Lovas Világkupára.  Pénteki nap a gyerekeké, a Vasadi lovasiskola is kapott harminc jegyet. Néhány szülő feláldozta a délutánját és autója tisztaságát, betuszkolták a lurkókat, irány a Papp László Aréna.



Katyusa mögött araszolva

Lovas verseny révén, természetes volt, hogy a Hungária körút lószállítóval telített, mi is az egyik mögött araszoltunk a délutáni csúcsforgalomban. A nyitást több ezer gyerek várta, amint kitárult a kapu, hatalmas zajjal lódultak meg a rendezett iskolai sorok.

Erika kiosztotta a karszalagokat, benyomultunk az egyik felszabadult kapunál. Nehéz harminc gyereket egy helyre leültetni, amikor már dugig a csarnok, természetesen mit sem sejtve, messziről a majdnem üres VIP üléseket szemeltük ki. Odaérve szembesültünk, hogy egy, a földön elfektetett szalaggal lezárt részt választottunk. Kis tülekedés, hurcolkodás, de végül is egy kupacban tudtunk lezuttyanni az ülésekre.





A páros fogathajtó verseny ekkor már javában zajlott, gyors eredményhirdetés és kezdődött a gála.
A műsorvezető ügyesen mozgatta a gyerekhadat, mindig volt ok ujjongásra, sikításra, tapsra, jól működtek a gyerektorkok.
Lovas kaszkadőrök pörögtek száguldó lovaikon, íjászok lőtték biztos kézzel álló és mozgó célba a nyilaikat. Tudom, hogy nem illik, de azt figyeltem, hova találna be a nyílvessző, ha véletlenül elvéti az irányt.

A csikós csapat  legifjabb tíz éves tagja ugyanakkora rutinnal fektette el a lovát, mint a felnőttek, talán csak az ostora nem csattant olyan erősen. És persze ők nem a kerti hokedliről kapaszkodtak fel a lovaikra, mint én, valahogy hopp, rugólábuk repítette fel őket a nyereg nélküli állatok hátára.

Mukiék
A műsorszámokat elválasztó szünetekben Muki, a tarka-barka színű póni és csemetéje szórakoztatta a gyerekhadat. A pálya szélén kőrbe járva parolázott mindenkivel. Sikere hatalmas volt, amerre jártak, harsogva zúdult le a gyerekhad a paravánhoz, hogy megérinthessék egy pillanatra a kezét.

Elámultam a három, kocsi nélküli ötösfogaton. Fogalmam sincs, hogy melyik lovat irányította a hátsó két lovon álló lovas, mind az öt ló pazar eleganciával egyszerre, egy irányba lépett.

Az én szívemet a négylovas hintók tánca nyerte el. Talán mert a zene is Strauss keringő volt, talán mert a hátsó ülésen csodaszép Sissy stílusú csupacsipke ruhákban bájos hölgyek integettek, miközben a hintók könnyedén forogtak. Szemnek, fülnek kellemes élményt nyújtottak.


Utolsó fellépő harminchat lovasrendőr volt, akik huszármentében feszítve különböző alakzatokat formáltak. Az óriáskivetítőn a felső állású kamerák által mutatott képeken  lehetett jól látni munkájuk szépségét.


Egy idő után a pálya simításra szorult, a traktort a Mikulás kényszerítette kitérőkre. Kocsiját négy apró fekete póni húzta, a krampusz egy csodaszép fekete fríz hátán parádézott.
A popcorn árus szerintem aratott, kis rosszindulattal azt mondhatom, hogy térdig jártunk az elhullott pattogatott kukoricaszemekben. A szektor biztonsági őre egy darabig harcolt a lehetetlennel, hogy a gyerekhadat az ülések felé terelje, később már csak tehetetlen kézlegyintéssel reagált egy előtte éppen elszáguldó csapatra.
Ezután kezdődött az ügyességi verseny, ahol OTP kupa révén, a gyerekcsapatok versenyében pénzeszsákok és bank automaták játszották a főszerepet a lovak mellett. A nézőtéren az ifjúság teljes extázisban üvöltött, kedvenc csapatát segítve a győzelemhez. Az előzetesben meghirdetett kutyák nem jelentek meg, többen hiányoltuk őket.

A pónigalopp verseny ugyanúgy zajlott, mint a nagyok versenyén. Le a kalappal ezek előtt a csöpp emberek előtt, bátran megülték a teljes sebességgel száguldó pónikat.
Megint pályasimítás, aminek a szünetében Muki apró családjával kimerészkedett egy kis fotózásra az ülések közé. Meg is lett az eredménye. Pár kattintás és sörényük, farkuk megszaggatva, maguk leharcolva igyekeztek kimenekülni a hátsó folyosókra a visító gyerekhad elől. 


A díjugrató verseny első része még teli csarnok előtt zajlott. A gyerekek komolyan figyeltek, kétszer erősebb tapssal és füttyel díjazták a magyar versenyzőket. Szünetben gyakorlatilag kétharmaddal csökkent a nézők száma, a vidéki iskolák elindultak hazafelé. A díjkiosztásra már csak páran maradtunk. 


Másnap felnőttek töltötték meg a lelátókat, remélem ők is ugyanolyan őszinte lelkesedéssel élvezték a műsort, mint a mi gyerekeink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése